divendres, 23 de novembre de 2012

El vot, declaració d'ideals o estrategia?

Opinió

Des de que tinc dret a vot, he mirat una mica amb atenció els anuncis electorals (alguns es feien molt pesats i repetitius, per la famosa llei electoral que tant denuncia Tv3).

 No em considero ninguna experta en política, i algú més enterat que jo es podria posar les mans al cap si llegeix algunes coses que diré. Però és un article d'opinió no?

En aquestes eleccions, però, li he posat molta més atenció i inclús, per feina, he anat a alguns mítings. He d'aclarar que no milito en ningún partit ni segurament revelaré la meva orientació política. 

M'he donat compte que en els mítings, els militants saben per què hi són, aplaudeixen amb fervor i criden el lema del seu candidat, creuen en el programa que els hi presenten davant dels ulls i escolten embadalits els discursos.

Parem un moment. Un míting està concebut per a convencer a no-militants de votar per una opció determinada i reenforçar els lligams amb els militants i simpatitzants no?

Però... què passa amb els no militants ni simpatitzants?

Què fan? "voto a aquest partit per que m'ha convençut el que diuen i el programa", o "els voto perque aquests altres no pugin al poder??" o sinó "coincideixo amb els ideals de X partit, però com que no es menjaràn una rosca, no els voto"

Fent referència a aquesta última afirmació, algú recorda quan C's era un partit nou, no va tenir lloc als debats ni quasi blocs electorals? Gràcies al vot de la gent, va obtenir 3 diputats al 2006 (el primer cop que es van presentar) i va igualar el nombre d'escons al Parlament el 2010. 

Últimament, em trobo amb coneguts que em  diuen "el voto perquè així conservaré la feina", i em pregunto, és una espècie de coacció? Si no els votes, perds la feina pel canvi de govern?

Crec que hauríem de fer una petita reflexió sobre tot el que suposa votar, si és una declaració d'afinitat amb el partit, o votar a qualsevol partit a pito pito perque el candidat et cau bé  i votar-ne un diferent a cada cita electoral? Cap comentari:

Publica un comentari